YAG’s nya ambassadör, Malin!

Möt YAG sweden’s nya ambassadör, Malin! ?

En 33-årig självlärd makeupartist som brinner för smink som konstform och naturen och gärna kombinerar dem ihop. Bor i Falun med flickvännen och deras två chihuahuor Ella och Stina och är gärna ute i naturen och njuter och fotar. Henne hittar ni på @makeupisart_by_malin på Instagram!

Som ambassadör för YAG kommer hon dela med sig av olika YAG-produkter i sina inlägg, visa upp kommande YAG-nyheter samt förmedla unika erbjudanden till sina följare. Vi ser fram emot ett härligt samarbete med Malin som vi hoppas blir långvarigt.

Välkommen till YAG-familjen, Malin ?

Nu planterar vi träd!

Från och med nu går 1 kr per såld produkt till att plantera träd med Better Globe för en bättre miljö och social hållbarhet i världen!

Vi har valt att donera till Better Globe på grund av deras arbete, inte bara för miljön utan också för att minska fattigdom i världen. Vi är fortfarande ett litet företag men vi tror på en framtid där konsumtion kan gå hand i hand med en bättre miljö och social hållbarhet och ekonomisk trygghet för alla i världen.

Better Globe Forestry Ltd (BGF) etablerar och driver trädplantager i torra och halvtorra områden i Östafrika. Tillsammans med lokala jordbrukare odlas olika slags trädslag på svårodlad mark. För kontraktsodlare är fördelarna många, såsom: Större ekonomisk säkerhet, bättre markförhållanden, tillgång till tekniskt stöd och utbildning, minskad jorderosion, stöd för barnens utbildning, m.m.

Vad BGF gör med hjälp av Better Globes kunder är:

  • Hjälpa människor till självhjälp – företaget tror på att lära människor att fiska istället för att ge dem fisk.
  • Plantera träd – förvandlar torra och förstörda marker till gröna och produktiva områden som förbättrar den lokala miljön, motverkar klimatförändringar och erosion och ger en förutsägbar ekonomisk avkastning.
  • Finansiera samhällsägda mikrofinansbanker – Lånemottagare blir även intressenter i banken när de får ett lån. För att säkerställa långsiktig framgång lärs finansiell kompetens ut för att ytterligare stärka samhällets ekonomi.
  • Tillhandahålla vatten – Finansieringen går till vattenrelaterade projekt och kontraktsbönder får ofta utbildning i vattenanvändning och vattenbesparing av jord- och skogsbruksrepresentanter som arbetar på fältet.
  • Stödja utbildning – Det bästa sättet att hjälpa människor att förändra sin situation är genom utbildning. För varje donationspaket som säljs går en del till att finansiera uppbyggnad och renovering av skolor.
  • Samarbeta – Ingen har någonsin åstadkommit något av den här omfattningen på egen hand. BGF:s samarbeten och partnerskap är nyckeln till deras och vår framgång.
  • Vinstdela – För att finansiera verksamheten behöver BGF din hjälp. I gengäld får du en betydande del av vinsten från de två produkter som säljs av Better Globe AS, dvs. träd och donationspaket. Intäkterna kommer från skogsbruk och odling av träd i torra och halvtorra områden. Den lokala förädlingen av tropiska träslag till hållbara kvalitetsprodukter som säljs på den globala marknaden är den sista etappen av företagets intäktsgenererande verksamhet.

Varje produkt du handlar hos YAG Sweden bidrar till en bättre värld!

Vismut oxyklorid

Image by asmallpea from Pixabay

Engelska: Bismuth oxychloride
INCI: CI 77163

En förening av ämnena vismut, syre och klor, med betäckningen BiOCl. Ämnet är vanligt i mineral makeup och benämns ofta “synthetic pearl”, tack vare sin kristalluppbyggnad som reflekterar ljus vilket ger ett pärlemorliknande intryck. Det gör också att ämnet fungerar som ett lätt solskydd i produkter som appliceras på huden. Ämnet är ganska tungt och det är därför det ofta används i kosmetiska produkter som utfyllnad och förtjockningsmedel. Lägg då till de skinande pärlemorsliknande egenskaperna också.

Vissa företag menar på att vismut oxyklorid är naturligt och bättre för huden än andra ämnen. Ämnet finns dock inte naturligt i vår miljö, utan framställs av vismut, en metall som naturligt hittas som bismutinit, en malm utav föreningen vismut och svavel, eller som bismit, en förening av vismut och syre. Faktum är att vismut oxyklorid sällan bildas naturligt i vår miljö. Den vismut oxyklorid som används till kosmetika är dock ofta en biprodukt från reningen av koppar och bly. Det finns ingen 100% garanti att det inte finns spår av dessa ämnen kvar efter reningen.

Det finns dock flera problem med användningen av ämnet i kosmetika. Ett av dem är hur vismut oxyklorid är uppbyggd. Ämnet har en tetragonal kristallstruktur, vilket betyder att den är fyrkantig. Det innebär att kristallernas hörn sticker och river i huden och fastnar och täpper igen i våra porer när den arbetas in i huden med t.ex. en kabukiborste. Det skapar små skador som vi upplever i form av inflammation, klåda och rodnad. Det är olika hur mycket man reagerar på det, och det beror även på hur man applicerar produkten, men personer med känslig eller akne-benägen hud kan drabbas extra illa och bör hålla sig undan från produkter med ämnet i.

File:MatlockiteStructure.png
Vismut oxyklorids kristallstruktur, bild tagen från wikipedia

Huden är inte det enda som kan drabbas av ämnet. Även ögonirritation kan uppstå om ämnet finns i en produkt avsedd att användas runt ögonen, eller om man applicerar ett puder på ett sådant sätt att partiklar hamnar i luften och sedan i ögonen. Det är ganska vanligt att man “knackar av” överflödigt puder på borsten som då hamnar i luften. Även luftvägar kan irriteras av ämnet om man andas in det i för stor dos.

Ett annat problem är avsaknaden av faktiska studier av hur ämnet påverkar oss på lång sikt. Det finns helt enkelt inte studier som visar på att ämnet faktiskt inte skadar oss vid upprepande användning under lång tid. Vad man har sett i de fåtal studier som gjorts är att nanopartiklar av vismut oxyklorid har en negativ effekt på mänskliga hudceller i form av:

  • celldöd
  • oxidativ stress
  • programmerad celldöd, ett sätt för celler i organismer att självdö på ett kontrollerat sätt utan att skada omgivningen

Slutligen vill jag betona att mängd är ett nyckelord i sammanhanget. Ämnet är godkänt som färgämne utav Europakommissionen, men mängd spelar en stor roll i hur mycket vi påverkas av olika ämnen. Vi på YAG tycker generellt att vår miljö och omgivning redan är full med gifter och föroreningar som vi har svårt att undvika i vardagen, och vi är helt på det klara med att de produkter som vi väljer att använda för skönhet och hälsa bör vara så naturliga och giftfria som möjligt. Skulle du mot förmodan ha en produkt med en liten mängd vismut oxyklorid i sig så är det värt att överväga huruvida du vill använda den eller inte. Generellt försöker vi förespråka att slösa så lite som möjligt av jordens resurser och undvika svinn. Däremot om huvudingrediensen eller om en stor andel av din produkt är vismut oxyklorid, så rekommenderar vi att du hittar ett bättre alternativ.

Källor (inte i ordning)
Bismite, hämtat 2020-09-21 från https://www.mindat.org/show.php?id=682&ld=1&pho=#autoanchor18
Bismuthinite, hämtat 2020-09-21 från https://www.mindat.org/min-686.html
CosIng, Ingredient: CI 77163. Europakommissionen. Hämtat 2020-09-21 från https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=32817
Nationalencyklopedin. tetragonala kristallsystemet. Hämtat 2020-09-21 från https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/tetragonala-kristallsystemet
National Center for Biotechnology Information (2020). PubChem Compound Summary for CID 6328152, Bismuth oxychloride. Retrieved September 21, 2020 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Bismuth-oxychloride.
Bismuth – Bi. Hämtat 2020-09-21 från https://www.lenntech.com/periodic/elements/bi.htm
Gao, X., Zhang, X., Wang, Y., & Fan, C. (2016). Effects of morphology and surface hydroxyl on the toxicity of BiOCl in human HaCaT cells. Chemosphere163, 438–445. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2016.08.063

Hej och välkommen!

Åsa och Freja

Den här bloggen kommer vi att fylla med bra och nödvändig information om kosmetik och hudvård, för att den som vill ska kunna hitta pålitlig information på nätet. Vi om någon vet hur svårt det kan vara att hitta information online, specifikt om olika ämnen och produkter, eftersom det finns otroligt många olika artiklar att välja mellan när man söker på Google. Ofta anges inga källor till informationen, eller så är artiklarna baserad på personliga åsikter, eller på annat vis vinklat till fördel för företag och tillverkare.

Vårt mål är att skriva så objektiva artiklar om olika produkter, ingredienser och ämnen som möjligt, med tydliga evidensbaserade källor. Vårt mål är att kunna publicera ett inlägg i veckan, troligtvis måndag eller tisdag.

Även en del YAG-nyheter kommer postas här och är man nyfiken får man gärna kika in här då och då!

Skoj att ha dig här, och hoppas vi väckt ditt intresse, och kommer få se dig fler gånger här inne.

Kram, Åsa & Freja på YAG Sweden

Denna hemsida använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår sida, godkänner du vår använding av cookies.