vårt Team

Åsa Sjö
Ägare, VD

Freja Tollebäck
Webb & Administration

Historia

Vårt miljötänk

Idén om YAG kom till för ganska många år sedan när den första mineralmakeupen började komma in på den svenska marknaden. Ganska snart stod det klart att det var många som reagerade med rodnad och klåda.

Ämnet som gav klådan heter bismuth oxychloride eller vismutoxidklorid. Det solida ämnet bismuth är en tungmetall som är lätt radioaktivt och är väldigt likt arsenik i sin uppbyggnad. Oxiderad bismuth ger en fin rosaaktig nyans, samt väger mycket och därav kom den att hamna i t.ex foundation, rouge och eyeshadow.

Om man tar en håranalys och skickar på kemanalys kan man se exakt vilka som använder makeup med bismuth i, så tänk på att ta reda på vad det är för ämnen i makeupen du använder. Det är ditt ansvar som konsument. Självklart säljs ingen mineralmakeup som har för höga halter med bismuth i Sverige. De mängder som de innehåller är inte farligt på kort sikt, utan kan som ovan nämnt skapa klåda och reaktion i huden. Men har du funderat på vad tungmetallen gör med din kropp på lång sikt? Det vet vi inte i dagsläget, då det inte finns någon långvarig studie eller forskning.

Det var på grund av allt detta som YAG kom till. Det måste gå att finna mineralmakeup på marknaden som är ren och utan skadliga eller tilltäppande ämnen som bismuth, talk eller mineraloljor. Alla YAG’s produkter är säkra att använda och vi använder oss bara av de absolut finaste och renaste råvaror man kan hitta på marknaden, vi tummar aldrig på kvalitén. Våra produkter är säkerhetstestade av Läkemdelsverkets godkända labb och registrerade i EU registret.

YAG swedens, ekologiska & veganska mineralmakeup tillverkas i Halmstad, Sverige.

Vi använder bara de absolut finaste råvarorna i våra produkter och tummar aldrig på kvalitén. Vi tillverkar under svenska schyssta anställnings- och arbetsförhållanden. Vi vill inte bara vara med och bidra till ett hållbarare och ekologiskt tänk utan också skapa fler arbetstillfällen.

När vi t.ex. köper in råvaror med lång hållbarhet gör vi stora inköp. När det gäller råvaror med kortare hållbarhet gäller det i stället att beställa lagom mängder så vi inte behöver kassera vad naturen har producerat.

Det är viktigt att ha koll på sitt råvarulager och beställa smart för att hålla nere miljöpåverkan för fraktutsläpp mm. Samma gäller såklart för förpackningsmaterial.

När vi packar varor packar vi nästan uteslutande i material som vi återanvänder från leveranser som kommit till oss. Detta för att minska miljöpåverkan även här.  Varorna packas i miljövänligt FSC certifierat silkespapper tryckt med bläck gjort utav soja. Vid större utskick packar vi våra varor med fettfria osaltade ekologiska popcorn. Dessa hanteras med handskar på och går i princip att salta och äta. Dessa sopsorteras i matavfall eller om du har tillgång till en kompost. Vi uppmuntrar alla våra kunder att återanvända och återvinna alla våra förpackningsmaterial och förpackningar.

Vi tänker ständigt på miljön och vad vi gör för avtryck!

Ambassadör

Malin Glitterstjärna
YAG-ambassadör

En 33-årig självlärd makeupartist som brinner för smink som konstform och naturen och gärna kombinerar dem ihop. Bor i Falun med flickvännen och deras två chihuahuor Ella och Stina och är gärna ute i naturen och njuter och fotar. Henne hittar ni på @makeupisart_by_malin!